A lovas

Lovak nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Midnight lovammal 185 cm-es ugráson, eddigi rekordunk! A képet Meredith Michaels-Beerbaum és John Whitaker dedikálták!
Midnight lovammal 185 cm-es ugráson, eddigi rekordunk! A képet Meredith Michaels-Beerbaum és John Whitaker dedikálták!

Négy éves koromban amikor a Mester utcában laktunk a Ferencváros szívében, a piacra jártak még lovaskocsik. Őrületes hangulata volt amikor a macskaköveken megdobbantak a lovaskocsi elé befogott lovaknak a patái. Leszaladtunk a magasföldszinti lakásból, megsimogathattam őket, felülhettem a hátukra. Amikor kimentünk a Haller téri piacra, ott álltak sorban a lovak, ez a hatvanas évek elején volt. Nagy csodálattal néztem ezeket nemes, csodálatos, impozáns állatokat. Innentől kezdve megpecsételődött a sorsom, kerestem a lovak társaságát. Hálás vagyok szüleimnek amiatt, hogy lehetővé tették, hogy minden nyáron a Mátrában nyaralhassunk. Nagyon jól éreztem magam a vidéki életben, a rengeteg állat között.

Nyolc éves voltam, amikor nővéreim a Nemzeti Lovardába jártak lovagolni, ahová elkísértem őket, majd szüleimtől kaptam én is bérletet és megtanulhattam az alapokat.

1987-ben vásároltam meg az első lovamat, Csibész névre hallgatott. Lajosmizsén tartottam, de elég bonyolult volt napi kapcsolatot tartani vele. Mindig az volt a célom, hogy egy olyan helyen tölthessem el napjaimat, ahol az álmaim vesznek körül.

1993-ban találtunk rá arra a telekre, amit testvéreimmel közösen megvásároltunk, ekkor költöztünk Csömörre ahol először az istálló épült fel, majd a két ház: nővéremé és a miénk. Itt élek családommal és rengeteg kutyával, macskával és lóval körülvéve.

Midnight Lovassport Egyesületem Midnight nevű lovam emlékére neveztem el, aki 24 évesen hagyott itt minket. Folyamatosan fejlesztjük a birtokot és lovas ismereteinket, melybe lányaim is beletanultak, az egész család imádja a lovakat.

Ha jól bánunk velük, fantasztikus élményben részesítenek, és én igyekszem ezt az érzést kihozni belőlük. Jól lehet velük kommunikálni, bár én nem vagyok suttogó, hagyományos módszerekkel nevelem, idomítom őket. A világhírű magyar szakember, Némethy Bertalan útmutatásai alapján dolgozom velük, edző vezetésével. Ez egy életen át tartó folyamat, főleg, ha saját tenyésztésűről van szó, amelyiknek én választottam ki az apját, anyját és a kezeim között született meg. Aztán egyszer csak eljutunk együtt a versenyre: ez mind rengeteg törődés, szeretet.

Sasvári Sándor díjugratásMinden héten egyszer van lovasugró edzésem. Minden hétvégén van díjugrató verseny. Regionális versenyekre járok, de meghívásra elmegyek az ország különböző pontjaira is. Szokott lenni, hogy 2 lóval érkezek. Egyikkel fellépek, másikkal pedig versenyen indulok.

1987 óta vagyok aktív díjugrató, amit erősen befolyásol egyéb elfoglaltságom, tehát ha mondjuk hétvégén van négy fantom amiből kettőt nekem kell játszani, vagy egész hétvégén több száz kilométert utazok fellépésre, úgy nehéz időt szakítani rá, de amikor csak tehetem, díjugrató versenyen vagyok.

Reverde Caffe saját tenyésztésű kancám díjugratásra tenyésztődött, versenyekre is jártam vele. Az Ő fia O. Apollo Argentina, aki nagy reménységű: nagyon jó mozgása van, jó az alkata. Már 5 éves és díjugrató versenyeken indul. Vele az olimpia volna a cél.

Saját tenyésztésű lóval elkezdeni dolgozni és az az élmény amikor kimegy az ember vele terepre, majd versenyre és sikeresen hajtjuk végre a pályát, óriási élmény. Eleve csodálatos érzés a közelükben lenni. Hatalmas lelki feltöltődés, kikapcsolódás, de óriási felelősség is, hiszen mi jelentjük számukra az életet. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között tartjuk őket.

Nagy öröm számomra, hogy ezt a lóimádatot lányaim is örökölték, a már 25 éves Saturn nevű lovunkon Émi díjugrató versenyen ért már el sikereket, Léna pedig díjugratáson túl többször eljön velem lóháton énekelni.

Egyesületünkben a lovasoktartások miatt több különböző temperamentummal megáldott lovunk is van, így mindenki megtalálhatja a tudásának és korának megfelelőt, a pónikat kedvelő kicsi gyerekektől a tapasztalt felnőttekig. Egész évben lovas edzésekkel várjuk Csömörön az érdeklődőket, illetve nyaranta lovastáborokat tartunk, amiknek a fő szervezői szintén már a lányaim. A magyar ember génjeiben benne van a lovak iránti szeretet, így nem csoda, hogy ezek a táborok nagy sikernek örvendenek. Boldogsággal tölt el, hogy Midnight Lovassport Egyesületünk hozzájárul a következő lovas generáció neveléséhez.