A SZÍNÉSZ

Rengeteg csodálatos szereppel halmoztak el a rendezők, zeneszerzők, szövegírók, melyeket nem egyszerű összeírni. Kedvencem nincsen, mindig az az előadás szívemnek a legkedvesebb, amit éppen aznap játszom. Szerencsés vagyok, hogy pályafutásom alatt szinte csak olyan daraboknak voltam a fő- vagy címszereplője amikbe nagyon könnyű volt belehelyezkedni, hiszen mind ikonikus alakok, történelmi hősök, szerelmes főszereplők.

Van 7-8 futó darab, amik hosszú évek óta végigkísérik életemet és a pályámat. Az, hogy magyar lelkületű vagyok az nagy segítség. Ezekkel a darabokkal átadhatjuk a közönségnek a magyar történelem nagyszerű vagy szomorú pillanatait, de ugyanez igaz a világirodalomra is. Már a próbafolyamat alatt belehelyezkedik a szereplő a cselekmény hangulatába, aztán amikor eljön a premier és érezzük a közönség szeretetét, a sikert, az felülmúlhatatlan. A zenéről nem is beszélve, mindegyik darab slágerekkel van tele. Illetve ez nem is jó kifejezés. Mind mélyreható zenei élmény.

Ezen a felületen szeretném bemutatni az első szerepeimet, amik elindítottak a pályán, illetve a jelenleg játszott darabokat is, amikkel a fellépések menüpontban találkozhat az érdeklődő.

Eredetileg zenésznek készültem és csak kíváncsiságból jelentkeztem Gábor Ila és Csuha Lajos javaslatára 1982-ben az akkoriban induló Rock Színház társulatához. Felvettek egy nagyon jó kedélyű társaságba és rengeteg azóta is tartó barátságra leltem. A csapatot még jobban összekovácsolták a közös balettórák és beszédtechnikai gyakorlatok, melyet lelkesen látogattunk, hiszen nem kis mosolygásra adott okot, ahogy többek között Vikidál Gyula barátommal közösen ismerkedtünk a pliék világával. A Rock Színháznál Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor a szárnyai alá vett és rövid idő elteltével komoly lehetőséget kaptam, ami életem első főszerepe volt: az első magyar rockoperában,a Sztárcsinálókban Juvenalis szerepét osztották rám, melyet 300szor játszottam el. (A darab a hazai musical-színjátszás történetében kiemelkedő jelentőségűnek számított, szövegét Miklós Tibor, zenéjét pedig Várkonyi Mátyás szerezte.) A Rock Színház a későbbiekben is igen meghatározó szerepet játszott az életemben, rengeteg főszerepet kaptam.
 

A Jézus Krisztus Szupersztár 1986-os magyarországi ősbemutatóján alakíthattam Jézus szerepét. Kiválasztottnak érzem magam, amiért ezzel a csodálatos szereppel tizenegy éven keresztül volt alkalmam átélni azt a csodát, hogy Jézus Krisztus szerepében léphettem színpadra. Ezáltal közelebb kerültem a lelki kérdésekhez, a és a hitem mégjobban elmélyült.
Jézus személye a későbbiekben a Mária Evangéliumában is rámtalált, ahol egy kicsit más nézőpontból formálhattam meg.
Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Jézust három különböző darabban három különböző módon alakíthattam.

A Sztárcsinálókban Kyprios Jézusként, a másik kettővel ellentétben egy ál-Jézust jelenítettem meg, ami mindenképpen érdekes feladat volt.
Sztárcsinálók darabban Kyprios Jézus szerepét nem csak magyar nyelven volt lehetőségem eljátszani, hanem – egy németországi turné alkalmával – angolul is. Ezen kívül is számos darabbal vendégszerepeltünk külföldön, például Londonban a Dorian Gray-jel, melyben Basil Hallward figuráját személyesítettem meg.

Alain Boublil – Claude-Michel Schönberg A nyomorultak című darabja az életem több, mint húsz évét végig elkísérte. A Rock Színház 1987-ben tűzte műsorára, ebben Mariust alakíthattam. Szeretet, becsület és tisztesség nélkül nem lehet élni – ez a legfontosabb üzenete a darabnak. Vágytam Jean Valjean szerepére, melyet 1997-től két évadon át első szereposztásban heti 6 alkalommal, összesen háromszázszor játszottam el a németországi Duisburgban. A nyomorultak főszerepét az 1550 fős közönség előtt egy olyan modern csarnokban, amelyet ennek az előadásnak a kedvéért emeltek. Nehéz, de gyönyörű munka volt, ráadásul Magyarországra hazatérve a Miskolci Nemzeti Színház is műsorra tűzte A nyomorultakat, itt is játszhattam Jean Valjeant. Valamint a Győri Nemzeti Színházban és természetesen a Madách Színház előadásában is ezt a szerepet alakíthattam.

Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja magyarországi bemutatóját 2003 június 1-én tartottuk, kezdetektől fogva a címszerepet játszom. 2018-ban ünnepeltük a 15 éves jubileumot, ami a 800. előadás volt. A Fantom fantasztikus színészi lehetőség, bravúros alakításoknak ad teret, a szerelemnek, a férfiasságnak, a gyengédségnek, az elszántságnak és a bűnnek minden színét meg tudja mutatni hangilag, színészileg, akár a színpadon van akár a színfalak mögül szól a hangja. Büszke vagyok, hogy azok közé tartozom a világon, aki egy ilyen szerepet eljátszhat.

Kocsák Tibor és Miklós Tibor Anna Karenina első bemutatója 1994 –ben volt a Rock Színházban, a Madách Színházban pedig Szerednyey Béla rendezésében 2002 óta játszuk. Ebben a gyönyörű klasszikusban a két különböző férfi karaktert is volt alkalmam alakítani: korábban Vronszkij szerepét, melyet a zeneszerző kimondottan rám írt, most pedig Karenint. A Madách Színházbeli rendezés 2018 februárjában ünnepelte a 100. jubileumi előadást.

A Jézus Krisztus szupersztár is dupla szerepet ajándékozott nekem. Míg életembe Jézusként lépett, legutóbb a Papp László Budapest Sportarénában Pilátusként léptem a színpadra, mely előadás különlegessége az volt, hogy egy gála keretében rövid idő alatt Pilátusból Jézussá válhattam, amikor Tóth Attilával duettként énekeltük el Gethsemane kertbéli imát.

A Mamma Mia -ban Sam Carmichaelt 2014 nyarán mutattuk be a Szegedi Szabadtéri Színpadon, szeptemberben pedig a Madách Színházban. A darab óriási siker. A Dóm téren 4 évadon keresztül is műsorra tűzték, ennek köszönhetően a Szegedi Szabadtéri Játékokon több, mint 57ezren látták az Abba musicalt. A Madách Színházban pedig 2020 júliusában lett volna már a 400. jubileumi előadás, ami sajnos a járványhelyzet miatt 2021 áprilisára lett halasztva. A Mamma Miának koncertváltozata is készült „Színház, szerelem, és… részletek a Mamma mia… című előadásból” névvel, amin az Abba dalokat Kováts Krisztával a Madách Színház tetőteraszán énekeltük el és amire akkora érdeklődés volt, hogy plusz előadást is be kellett iktatni.

Moravetz – Balásy – Horváth K. – Papp Zrínyi1566 művét 2009 óta minden évben műsorra tűzzük Szigetváron a várban, a kirohanás időpontjához legközelebbi hétvégén. Zrínyi Miklósként azonban nem csak a Moravetz Produkció szervezésében léphettem színpadra, hanem Egerben a Gárdonyi Géza Színházban és Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban is. Sőt, az előadás több határon túli eseményre is eljutott. Kolozsváron például több, mint húszezer ember előtt mutattuk be a gróf és maroknyi serege hősi történetét.

Moravetz – Balásy – Horváth K. A fejedelem rockmusical ősbemutatója Egerben, az Agria Nyári Játékokon volt 2011 július közepén a Rákóczi-emlékév programsorozat keretében. 2011 Augusztus 26-án, a Rákóczi-emlékév keretében Sárospatakon is bemutattuk, majd egy évad erejéig az egri Gárdonyi Géza Színház adott otthont a műnek, amit a Moravetz Produkció – Agria Nyári Játékok – Gárdonyi Géza Színház közös előadásaként azóta is évről-évre láthat a közönség a magyarországi és hátáron túli színpadokon. A darabban Bercsényi Miklós Grófot játszom, II. Rákóczi Ferenc jobb kezét, a Rákóczi-szabadságharc emblematikus alakját.

Szolnoki Péter – Moravetz Levente – Sárkányszív egy történelmi-családi musical, ami 2020-ban került bemutatásra és amiben Nagy Lajos szerepében láthat a közönség, ráadásul lóháton.
Álmom egy lovas színház létrehozása. Évek óta a fiókban vár bemutatásra Gárdonyi Géza Láthatatlan emberéből készült Miklós Tibor – Zakar István – Gárdonyi Géza közös műve, az Attila Hun király című rockopera, ami lovas feldolgozásban kerülne színtérre.

• Musical Theater, Duisburg A Nyomorultak – Jean Valjean (First Cast)
• Bloomsburry Theatre, London Várkonyi Mátyás – Gunar Braunke – Ács János: Dorian Gray – Basil Hallward (angol nyelven)
• Rock Színház:
Miss Saigon – John
A Nyomorultak – Marius
A.L. Webber-Tim Rice- Miklós T.: Jézus Krisztus Szupersztár – Jézus
Evita – Che (német nyelven Németországban, Ausztriában, S vájcban és Luxemburgban)
Várkonyi Mátyás – Miklós Tibor: Sztárcsinálók – Juvenalis, Kyprios Jézus (a németországi turnén angol nyelven)
Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Anna Karenina – Vronszkij
Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A Bábjátékos – Féligkész
Kocsák Tibor – Stefan Heym – Kemény Gábor – Miklós Tibor: A Krónikás – Simon
A Bestia – Akáciusz
• Nemzeti Lovas Színház
Gladiátor – Diokletiánus császár
• Operettszínház
Lévay Szilveszter – Michael Kunze: Elisabeth – Ferencz József
Jacobi: Leányvásár – Tom Miggles (német nyelvű vendégszereplés Luxemburgban)
• Győri Nemzeti Színház
Várkonyi Mátyás – Béres Attila: Egri Csillagok -Dobó István
Grand Hotel – Felix von Gaigern
A Nyomorultak – Jean Valjean
Mária Evangéliuma – Kajafás
• Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Szörényi Levente – Bródy János: István a király- Koppány
Szörényi Levente – Nemeskürty István – Lezsák Sándor: Atilla, Ismet kardja – Aécius
John Kenham – Tim Hawkins: JFK – John Fitzgerald Kennedy
Haydn: Messiás
Tolcsvay László – Tolcsvai Béla: Hungarian Mass
• Bakáts téri Szabadtéri Színház
Kocsák Tibor – Miklós Tibor: Utazás – Veres Pál
• Sümeg
Zakar I. – Miklós T. Mátyás Király Sümegen
Leonard Bernstein: West Side Story – Tony
• Eger Liceum
Isten Rabjai- Marcellusz
• Fővárosi Operettszínház- Thália Színház
Szörényi-Bródy: Veled Uram – István király
• Miskolci Nemzeti Színház
A Nyomorultak-Jean Valjean
• Turay Ida Színház
Topolcsányi Laura – Berkes Gábor – Geszti Péter: Csakazértis szerelem – Harmat Pál
Tapolcsányi Laura – Berkes Gábor: Ikrek előnyben – Don Sandro
• Madách Színház
Tolcsvay László – Müller Péter: Mária Evangéliuma – Jézus
A Nyomorultak – Jean Valjean
A.L. Webber-Tim Rice- Miklós T.: Jézus Krisztus Szupersztár: Pilátus
Az Operaház Fantomja – Fantom
Anna Karenina – Karenin
Mamma Mia – Sam Carmichael
• Gárdonyi Géza Színház, Eger:
Moravetz-Balásy-Horváth-Papp: Zrínyi 1566 – Zrínyi Miklós
Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián: A Fejedelem – Gróf Bercsényi Miklós
• Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg:
Moravetz-Balásy-Horváth-Papp: Zrínyi 1566 – Zrínyi Miklós

Moravetz-Balásy-Horváth-Papp: Zrínyi 1566 – Zrínyi Miklós
Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián: A Fejedelem – Gróf Bercsényi Miklós
Szolnoki Péter-Moravetz Levente: Sárkányszív – Nagy Lajos
• FILM
Julianus Barát – Assziszi Szent Ferenc Franco Nero-val közösen, rendezte: Koltay Gábor
Offenbach-titok – Ramasa Ta Tete rendezte: Szabó István Zimmer 418 – János


Díjak, elismerések:

Az év zenés színésze díj (1991)
EMeRTon-díj (1993)
Az év musical színésze díj (1993)
Oktatási és Közművelődési díj (2009)
Regionális Príma díj (2010) – Színház és Filmművészet kategóriában
Csömör Díszpolgára (2012)
Jászai Mari-díj (2013)
A világ magyarságáért művészei elismerés (2017)
A Magyar Olimpiai Bizottság Fair-Play Díja (2017)
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2018)